ZICHT OP COMPUTERGLAZEN


Er wordt weinig bij stil gestaan, maar de lees- en computerbril zijn uitgevonden in het pre- computertijdperk. De multifocale bril is uitgevonden in 1953, ruim 30 jaar voor de eerste computers. Daarom is het niet zo raar dat de kijkgebieden voor veraf en nabij de meeste aandacht kregen. Het tussengebied was onderbelicht.

Van brildragend Nederland gebruikt 90% dagelijks een computer. Hierbij wordt steeds meer  een beeldschermbril gebruikt. De verwachting is dat de beeldschermbril een grote opmars gaat maken. De beeldschermbril is het meest geschikt voor mensen vanaf 40 jaar, die meer dan 2 uur achter elkaar achter de computer zitten. 

Een multifocale bril heeft in principe alle sterktes in zich, maar het zwaartepunt ligt op veraf en nabij. Hierdoor is het kijken naar een beeldscherm vermoeiend. Het lijkt alsof je lange tijd in een lamp hebt zitten kijken. Dit gaat meestal samen met een vermoeid gevoel in of achter de ogen en wazig of dubbelzien. Ook een branderig gevoel en tranende ogen kunnen voorkomen. 

Een beeldschermglas geeft dan een hele opluchting. Uw kijkgebied is een stuk breder. Zo zit u meer ontspannen, hoeft u minder te bewegen met hoofd en nek en wordt u minder snel moe. In een beeldschermbril wordt de afstand van ca. 80 cm bovenin de bril gezet en onderin de bril zit de leesafstand, hierdoor creeer je een breder gebied om de computer afstand te overzien. Dit betekent dat je een rustiger beeld hebt met het beeldschermwerk. Ook de de breedte van het gebied is groter dan met een multifocaal glas.

Heeft u ook klachten in deze richting, kom dan eens langs in onze winkel. Wij kunnen u een gericht advies geven uitgaande van uw eigen omstandigheden.

Willie van Woerden, eigenaar van Trompper Optiek en optometrist